maanantai 20. lokakuuta 2014

tavoittelematon

Maailma seisoi paikallaan avaran katseeni alla. Puut eivät huojuneet, meri ei kuohunut eikä edes linnut visertäneet enää. Tuntui niin tyhjältä, mutta sitähän minä vain olinkin: ruumini täyttämää olemattomuutta, äänetön huuto tyhjyydessä. Olin yhtä aito kuin aurinko ilman valoa. Jos en olisi ollut niin peloissani, tilanne olisi melkein ollut hupaisa. Olin ”elossa”, vaikka samaan aikaan tunsin itseni niin kuolleeksi kuin vain mahdollista. Olin paitsi irti ruumiistani, mutta myös kaikesta siitä, mitä ehkä joskus olin omistanut. Ihmettelin suuresti sitä, miten hukkaantuneeksi saattoi olonsa tuntea. Olin aarrekartta ilman aarteen sijaintia.

Katuja vaeltaessani huomasin palan peiliä maassa. Tai oikeastaan se oli vielä kiinni pyöreässä kehyksessään, mutta itse peiliä oli vain puolet jäljellä. Nostin peilin kasvojeni eteen, mutta näin kaikkea muuta paitsi itseni. Pala nousi kurkkuuni, vai olinko enää sittenkään tässä? Näinkö kaikille kuolevaisille kävi? Olin elävä kuollut tai pikemminkin vain epätoivon lävistämä sielu. Samassa viskasin peilin maahan, tuhoten siitä sen kaiken vähäisenkin, mitä sillä oli ollut. En suorastaan kestänyt ajatusta siitä, että peili voisi olla jotain enemmän. Eihän sekään varsinaisesti elossa ollut, mutta tällä hetkellä mikä tahansa taisi olla elävämpää kuin sieluni kadonneessa kuolemassa.

Olen kuollut ja silti läsnä,
minne menen? Vaikka eihän sen väliä:
Sade ei kastele
eikä aurinko lämmitä,
edes seinät minua enää ei estä.


Olin tipahtanut täysin viisarin juoksun kulusta. Mutta ei se mitään. Saatoin päätellä ajankulkua hieman nousevasta ja laskevasta auringosta, mutta ajankululla - kuten ei millään muullakaan - ollut enää väliä. En tuntenut tylsyyttä tai vastakkaisesti kylläisyyttä. Minua ei väsyttänyt, sillä en voinut nähdä unta: ei mielikuvitusta hulluudessa. En saattanut tuntea kipua, vaikka olisin seissyt keskellä roihuavia liekkejä. Kaikki meni lävitseni: niin kosketus kuin sanatkin. Olin totisesti tavoittelematon ja vei aikaa totutella ajatukseen. Minä olin kuollut. Ja ihan rehellisesti sanottuna, en edes tahtonut totutella. Yritin kyllä todella toimia itse itseni terapeuttina, mutta tässä huutavassa hulluudessa ei mikään tahtonut oikein toimia. Kaikenlisäksi, kaikki mitä ikinä saatoin enää tuntea, oli pelko. Se oli oikea musta-aukko ja pahuuden kierre elottomassa elämässäni.

Istuskelin päivät pitkät silokallioilla ja katselin aavaa merta. Vaikka olisi ollut myrskysääkin, meri tuntui aina jollain tapaa huolettomalta. Se saattoi vain huutaa ja pauhata ilman, että kukaan olisi rähissyt sille takaisin. Vai yrittikö se sittenkin vain kätkeä omaa yksinäisyyttään?
Minä olin yksinäinen, mutta en kätkenyt sitä keneltäkään, sillä ei ollut ketään, kuka olisi kiinnittänyt siihen huomiota. Ja ehkä minä siksi kuvittelin, että meri oli ainoa ystäväni ja itkin joka ilta lohdullisia, näkymättömiä kyyneliäni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti